pondělí 30. listopadu 2009

Mejcup 2009

Jak už to bývá, Mejcup neohroženě potvrdil svou reputaci nejlepšího a nejkvalitnějšího českého závodu roku. V kvalifikaci se sešlo okolo 170 lidí, což je, myslím si, hodně slušné.

Kvalifikace trvala od 8 do 15h, takže času bylo dost. Kluci připravili 21 boulderů, musím říct, že byly naprosto perfektní od lehčích až po ty, které rozřadily ty nejlepší. Myslím, že na letošním ročníku bylo úplně super, že si zalezli úplně všichni. V mužích postopili do finále sourozenci Švubovci, Kubo Kováčik s Uhřou, Áda s očekávaným přehledem bez problemů, Ondra Nevělík a Honza Chvála si doslova vybojovali finále, Jirous to jistil z posledního postupového místa. Mně s bráchou se podařilo postoupit dobře.

neděle 22. listopadu 2009

Kombinace Levitace 10-

Dnes jsem se vydal už jenom s Burilem do krasu, rozmýšlíme, kam jet, a volba padá na Holštejn. Buril chce zkusit Paní Zimu Expres 10, ale ta je mokrá, tak se na Lidomorně pouštíme do cesty Sámer Issa 10. No oblezu to a zkouším nakrokovat zeshora.

Vrchní boulder mi jde skoro hned, a tak se spouštím dolů, abych si zkusil úvodní část. Nad druhou expreskou nemůžu vyřešit jeden krok, tak ho zvládám až po půlhodině boje. Chvilku si odpočinu a dávám pokus, dostávám se na hranu a tam padám, takže dost dobrý příslib do jara. Cestu pak zkouší Buril, který ve vrchním boulderu ulomí chyt, takže balíme a jdeme na topinku. Rozmýšlíme co dál a napadá nás Kombinace Levitace 10-. Cestu poprvé každý zkrokuje a já na pátý pokus se štěstím přelézám. Ondra padá až v závěrečné pasáži, takže příště je to jeho...

sobota 21. listopadu 2009

Brandlemoucha 10-

Dnes jsme se vydali s Burilem, Leošákem a Péťou Tefelnerovou do Krasu - Beran a Rorejsi. Mám docela obavu z počasí, protože v Brně je fakt husté mlíko. Z Blanska se situace zlepšuje a pomalu dorážíme na Skalní Mlýn, kde necháváme auto a vydáváme se ještě tak 10-15 min pěšky na místo. Na místě jsou už Vlk s Janzenem, je to suché, tak hurá na Brandlemouchu.

Prvním pokusem krokuji, vršek je docela nebezpečný čtyřmetrový odlez, po ne zcela pevných chytech. Druhým pokusem přelézám až do záverečných chytů, avšak jeden se se mnou vyrve, následuje pětimetrový pád, zklamání z nevylezené cesty je na místě.

Třetím pokusem se nenechám rozhodit a už vylézám :) Ke klase těžko soudit, protože obtížnost cesty se s charakterem lámavosti chytů mění, takže bych to viděl postupem času, jestli se ještě něco ulomí mezi 10- až 10, podle toho kde a jak velký nebo malý chyt vznikne. Ke dnešnímu dni bych byl spíše při zemi a viděl bych to na 10-, nebo je forma? :)

pátek 20. listopadu 2009

Maloměřice

Tak jsem přemýšlel o jednom starším projektu, který jsem rozdělal v roce 2006 v Maloměřicích... Do cesty jsem tenkrát dal jedno jištění, avšak trochu nešťastně, dřík by potřeboval dát ještě o půl centimetru až centimetr hlouběji do skály.

Dnes se vydávám s Péťou, kterou chci naučit jistit na grir-gri na tuto cestičku. Přemýšlím, za kolik to tak bude a jak je to vlastně vysoké, když jsem tam už dlouho nebyl. Dorážíme na místo, nejdříve si zkouším prodlouženým šáhlem cvaknout ze země borhák, to se mi nedaří, takže do cesty musím zhora slanit a to mi už jde.

No, cestu zkouším, pěkná, přírodní linka o deseti krocích, z toho jsou dva dosti těžké a zatím jsem je nezkrokoval, předpokládaný název a obtížnost je Loli-x cca 10-. Cesta je mírňoučce převislá a vysoká tak 5-6m, tak doufám, že sem s Péťou brzy zajdeme znova a dočkáme se PP přelezu.


Je tu ještě jeden projekt, myslím že ještě mnohem těžší. Krásná, trochu převislá hrana, škoda, že levá část je docela od hlíny a musela by se asi pořád čistit.

neděle 15. listopadu 2009

Oldříš

V sobotu jedeme s Marťou na Oldříš, kde se k nám připojují Katka s Vildou, rozlézáme se na pěkných, ale kratších věcech v okolí Moskytu.

Jdeme dál, ke kameni Brambora, na kterém to tady vlastně všechno začalo. Opakuju Dlouhého Dlouhána 7A,

Marťa dělá variantu Špatného Morálu za 6C+, bez kamene dole. Káťa leze vedle 6B, ale nátah je zatím příliš dlouhý. Pokračujem k Ufonátorovi 7B,

kde Vilda po pár pokusech dává, já jsem to měl jako jasný cíl, ale nevyšlo to. Po cestě k Jeskyňce, Vilda přidává ještě jeden pěkný boulder Všechno Hezké Jednou Skončí 7B. V okolí Jeskyňky zakládáme tábor a lezeme každý to svoje. Kluci Honza Chvála s Martinem zkouší morfo Projekt cca 8A+.

Vilda tady z první smrkne krásný boulder Mňau? 7B. Káťa zkouší krásný traverz za 6B,

který ji o kousek nepouští a já ho vylézám s variantou ze sedu za cca 6C. Čas ubíhá, a tak se odebíráme k Honzovi domů na boulderovku, kde asi hoďku a půl bušíme.



On Saturday Štěpán with Martin go to Oldříš where they are joined by Katka and Vilda. As a warm up they do some stuff near Moskyt stone. Then they move to Brambora stone and Štěpán repeats Dlouhý Dlouhán 7A. Martin tries a variety of Špatný Morál 6C+ and Káťa climbs a 6B.

They continue at Ufonátor 7B. Vilda climbs it after several attempts but Štěpán doesn't. Vilda then adds Všechno Hezké Jednou Skončí 7B to the list of his successes. They set a camp near Jesky+nka stone and each of them minds his or her own business. Honza Chvála woth Martin try a morfo project about 8A+. Vilda climbs a nice boulder Mňau? 7B. Káťa tries a travers 6B but doesn't succeed. Štěpán does the same but from sitting posititon, so it's 6C. Then they go to Honza's to the gym.

neděle 8. listopadu 2009

Kras v pátek a v neděli

V pátek vyrážím za sychravého počasí s Burilem, jeho sestřenkou a Tomášem do Rudic. Chvílemi docela mrholí a my se pouštíme s Ondrou do Provokace 10-. Já dám na druhý pokus a Ondra padá z topových chytů, Tomáš mezitím dává velice nadějné pokusy ve Ztopořené Větvi 9/9+.
Já se jdu ještě podívat do Cizího Objevu 10, ale ten mě nepouští... Okolo páté hodiny jedeme za tmy zpátky do Brna.

V neděli je sestava malinko jiná, jedu s Álou Rozsypalem a Burilem opět do Rudic. Ondra hned po nacvakání na první pokus přelézá Provokaci, já s Álou zkouším Cizák, zlepšuju se o jeden krok, ale ještě jeden pro mě zůstává ufo. Álovi, to jde trošku líp. Tomáš mezitím pěkně vylézá Ztopořenou Větev. Sluníčko se začíná do skály opírat, a tak volíme ústup na Beran a Rorejsy, kde s Burilem zkoušíme Brandlemouchu 10, spíš asi malinko lehčí... Pěkné kroky v ne moc pevné skále. Začíná být čím dál větší tma, a tak vyrážíme opět směr Brno. Docela se příště těším na Brandlemouchu a doufám, že ji dám, protože mě všechny kroky pustily...

On Friday Štěpán, Buril with his cousin and Tomáš set up for Rudice. Štěpán and Ondra start with Provokace 10-. Štěpán's second attempt is successfull, Ondra falls from the holds near the top. Tomáš is in the meantime trying to do Ztopořená Větev 9/9+. Štěpán then checks Cizí Objev 10 but without success. At about 5 p.m. they go back to Brno.

On Sunday Štěpán goes to Rudice with Ála Rozsypal and Buril. Ondra climbs Provokace at the first attempt, Štěpán and Ála try Cizák. Štěpán improves but one of the steps stays enigmatic to him. Tomáš then succeds in climbing Ztopořená Větev. Due to the sun they retreat to Beran and Rorejsy, where Štěpán and Buril try Brandlemoucha 10. The steps are nice but the rock is a bit crumbly. When it starts getting darker they set up for Brno.

pondělí 2. listopadu 2009

MČR bouldery Rajče

O víkendu se konalo MČR v boulderech na Rajčeti. Pilkynovy profily vypadaly docela zajímavě, hlavně první skálový profil, kde snad všem hrozně klouzaly nohy.

Holky měly přestřelenou kvalifikaci... Nepochopím, proč se bouldery na finále nezlehčily, když bylo zřejmé, že udělat finále ještě tvrdší je totální kravina, ale stalo se. Se štěstím vyhrála Nelly Kudrová, druhá skončila Silva Rajfová, třetí Katka Pavlovičová.

Kluci měli v kvalifikaci přichystané taky těžké prásky a finále bylo opět tvrdší. Někdy mi připadlo, že byly nesmyslné skoky do topů. Trošku si ve finále zalezli Martin Stráník,

který dal dva topy a vyhrál, a Kuba Hlaváček, který skončil druhý a dal jeden top. Třetí skončil Ondra Nevělík se dvěma zónami. Zbytek finalistů trošku frustrovaně zkoušel a zkoušel, až všem došla síla nebo čas. Mně jedna zóna stačila na 8 místo :(




Závěrem bych chtěl říct, že když mi někdo řekne, že bouldery byly pro Ádu, tak to není vůbec omluva, protože závod tvoří závodníci a ne jedinec. Takovýmto způsobem nepojedou závodníci už vůbec nikam a bude jich ubývat...


This weekend the national championship took place at Rajče. Pilkyn's profiles looked interesting, the first one, pretty slippery, in particular.

The girls' qualification was too difficult and in Štěpán's opinion making the final even more difficult was absolute nonsense. Nelly Kudrová was the winner and she was followed by Silva Rajfová and Katka Pavlovičová.

The boys had also hard time and the final was worse than the qualification, too. The jumps to the tops were sometimes exaggerated, means Štěpán. Martin Stráník got to two tops and won, the second was Kuba Hlaváček with one top and the third was Ondra Nevělík with two zones. The rest of climbers was just trying, Štěpán ended up at the 8th place.