úterý 29. září 2015

3 dny v Boru

Sobota:

Vyrážím se svojí ženuškou směr Bor, přijíždíme kolem poledne a kameny jsou hodně suché navíc je výborná podmínka, tuto kombinaci je těžké tady chytit. Nejdříve jde lézt Peťa, která dá hned na první Pro Dámy 6A, taková pěkná nízká oblá hrana.



Někdo na hrubo vypucoval rajbásek naproti Brada Pitta, mě se daří z první asi 7A(+). Jdu si vyzkoušet ze zvědavosti Pergamen, kterej mám hrozně dlouho rozlezenej, lezu to těžkým fixem a dneska cítím, že to udělám po asi 4 letech slavím přelez a dávám spíš 8A.




Pokračujem směr náměstíčko pod Sultánem, já neúspěšně zkouším novinku od bráchy Short Attack, myslím si, že to bude spíš 8A+, ten skok doprava mi dává jasnou stropku, abych zesílel. Peťa perfektně drtí obliny ve Vlčím Kožichu 6B, musí si upravit program nohama, aby po chvíli mohla stát na vrcholu.



Musím podmínku využít, tak jdu na Polární Záři 8A+, malý spoďáček a opravdu těžké nohy, po zkrokování a přečištění výlezové hrany, překvapivě posílám na třetí pokus a mám velikou radost z další ultra těžké věci.





Na konec dne jdem na Včelku, kde je rodinka Dundáčkovic, Vláďa a spol. Pavel vyčistil pěknou linku vlevo od Trubečkova Pozdravu, ze stoje asi 6C+ a ze sedu 7A+, dávám na první a jedem do Chocně.

Neděle:

V neděli si s mamkou a Jirkou uděláme pěkný výlet do skalního labyrintu na vrcholku Boru a okolo poledne jdem lézt.



Rozlízám se v novince na Peklu, asi něco do 7A. Dneska mám jasný cíl Včelí Kyt 8B, ten mi už po kolikáté dává stopku v posledním šíleným kroku z lišty na hranu. Jde lízt Peťa, nejdříve vyběhne Kahmunrah 6A a pak jdem čistit jeden nižší, ale pěkný kamínek nedaleko, kde vznikají lehké bouldery. Nejtěžším z nich je 6A Zvedni Zadek, Peťa už má dost prolezený prsty, ale bojovnost a vůle jsou silnější a odměnou jí je přelez.







Mně se daří přelézt novinku Frajer 7A. Marně jdu ještě zkusit Short Attack a Sex, Drogy, Alkohol, už je skoro tma tak jdem k autu.

Pondělí:

Nad ránem je krásný červený měsíc a když o půl 7h vstávám je ještě hodně velkej. Peláším na Podsvětí, kde se dobře rozlezu v nových krátkých věcech asi 6C a 7A. Můj hlavní cíl je Přizdisráč SD s odhadovanou klasou někde okolo 8A. Nejdříve mi to moc nejde, pak přicházím na správnou betu a už se jenom zlepšuju, po asi hodině slavím přelez z FA.



Jdu ještě vyzkoušet Střelný Prach 7C+, kde konečně udělám fix, ale nepodržím oblý stisk, asi by to chtělo čerstvou kůži a sílu. Ze zajímavosti jdu na Hochiminovu Pomstu, kterou dost nechápu, zvednu se, ale to je všechno, směju se, jak je to těžký a kroutím hlavou. Posledním boulder který mám v plánu je Čtyřka, nikdy mi to moc nešlo, až teďka cítím sílu a asi po půl hodince dávám s tím, že těžké 7B+. Peťa dnes už neleze a tak vyrážíme směr Choceň a Brno, jak krásně v Boru bylo, jeli bychom znovu...




Saturday: 
I am off to Bor with my dear wife, we get there around noon and the boulders are very dry and the conditions are excellent, it's hard to have such combination here. Someone roughly cleaned a friction boulder opposite Brad Pitt, and I make it at the first attempt, it's probably 7A(+). Out of curiosity, I try Pergamen, on which I have been working for a long time and I feel I can make it today. So after about 4 years I finally succeed. I would say it's rather 8A. 


I unsuccessfully try Short Attack by my brother, I think it will be more of an 8A+, the jump to the right stops me, I have to get stronger. I have to take advantage of the conditions, so I go for Polární Záře 8A+, make it at the third attempt and I am really happy about another extremely tough one. 

At the end we go to Včelka, a nice line on the left from Trubččkův Pozdrav has been cleaned, high start about 6C+ and low start about 7A+, I make it at the first attempt and we are off to Choceň. 

Sunday:
On Sunday we go for a nice trip with my Mom and Jirka to a rock labyrinth on the top of Bor, and we start climbing around noon. 

I warm up in a new boulder at Peklo, something up to 7A. Today I am up for Včelí Kyt 8B, which again stops me in the last crazy step from the crimp to the edge. I am more successful in Frajer 7A. I try Short Attack and Sex, Drogy, Alkohol, but it's almost dark, so we return to our car.
   

úterý 22. září 2015

ČP Slaný a Sněžník

Už v pátek odpoledne vyrážíme do Slaného na večerní kvalifikaci, podaří se mi mi všechno vylézt a bez problému postupuji mezi nejlepších dvacet. Semifinále je v plánu až o půl třetí a tak na spánek je času dost. Semifinále to už je jiná písnička. Je docela teplo a bojuju jak to jde, dávám dva topy na šest pokusů a bojím se, že nepostoupím do šestičlenného finále, nakonec mi to těsně vychází z pátého místa. Finále je na programu v 8h, leze se svěťákovým způsobem a je to velkolepá show, suveréně vyhrává Adam, který dá všechny čtyři bouldery na pět pokusů, druhý je se třemi bouldery na šest pokusů Chválič a třetí brácha, kterej má horší zóny. Já dřu jak můžu, čtverku dávám posledním pokusem po limitu a končím stejně jako minulý rok na bramborovém příčce, s jedním pokusem navíc než Honza a Martin. Trochu mě mrzí zbytečného pokusu na dvojce, ale takový jsou závody a třeba příště to výjde o kousek líp. Moc bych chtěl poděkovat za úžasný závod Jirkovi a Romanovi a jejich týmu, bylo to špičkový. V neděli jedeme s Peťou na Sněžník, ale únava ze závodů se velice rychle projevuje. Zkouším Ribstole, ve kterým se po hodině úplně zatavím, vypnou mi ruce a frčíme do Brna.

                                                                        
                                                                         Finále č.1


                                                                     Finále č. 2


                                          Finále č. 3 - prokletý kolmáče, jak je natrénovat?
               

                                                                       Finále č. 4


On Friday afternoon I am off to Slaný for an evening qualification, I manage to climb everything and without problems get through among the best twenty. The semi final is planned for 2:30 p.m., so there is a lot of time for sleep. The semi final is different, it's quite warm but I fight as much as I can. I have two tops at six attempts and I am afraid I won't make it to the six-member final. In the end I scrape through from the fifth place. The final is scheduled for 8 p.m., world cup style and it's a spectacular show, decidedly won by Adam (4 boulders at 5 attempts), followed by Chválič (3 boulders at 6 attempts) and my brother is third. I work as much as I can, make No. 4 in my last attempt after the time limit and just like last year I end up on the fourth place, with one attempt more than Honza and Martin. I am sorry about a useless attempt on No. 2 but that's sport and maybe next time it will be a bit better. I would like to thank for a great contest, it was excellent. 

On Sunday we go to Sněžník with Peťa but I get tired really fast after the contest. I try Ribstole but after an hour I am a dead mean, my arms stop working, so we go back to Brno.

pátek 11. září 2015

Boreček

V sobotu odpoledne jedeme na náš oblíbený Boreček. Dorážíme asi okolo 4h a je parádně, já mám v merku starší a těžký sedmičky, pouští mě jen Techno, hustej kolmáč za malý mrdky, myslím že spíš sedí 7B. V sobotu nejvíc válí moje úžasná ženuška, nejdřív dá Koloběžku za 5A a pak úžasně Hlídače Krav za 6A+, pěkná lehce převislá deska po solidních chytech s velice nepříjemným výlezem, Peťa tam vždycky krásně doleze, ale po chvíli je dole. Motivovu ji a nevzdává se, před zraky polských boulderistů parádně přelezá, mám z ní velkou radost.





                          Hlídač Krav 6A+

Navečer jdu s bráchou zkusit krásný boulder za 8A+, tam si ani neškrtnu. S Peťou zůstáváme do neděle a to se nakonec ukazuje jako správná volba. Přes noc spadne pár kapek, dopoledne lehce mrholí, ale jsou úžasný podmínky. Podaří se mi dát novinku od bráchy Vysněný Job 7C+, hustej krok do stisku a z něj, pak spáru na Monstru za mě 7B+. Jdu hodně dozadu kde mám od minule celkem pěknej, ale nízkej projekt, takovej kampus s nic moc nohama, dneska se mi boulder podaří dát na druhej pokus, říkám si, že jsem měl docela štěstí a sedlo mi to, za mě těžší 7C. Jdu ještě dále na pěkné a staré 7C, vymýšlím dost schůdnou betu a zdá se mi to trochu lehčí, viděl bych to na borských standartních 7B+, to nic nemění na tom, že je to pěkná silovka.



Peťa si ještě perfektně rozleze Vlčí Kožich 6B a Pro Dámy 6A, doufám, že příště to dá, tak snad za 14 dní na Boru.


On Saturday afternoon we go to our favourite Bor. We arrive around 4 p.m. and the weather is great. I am up to some old and hard 7's, only make it through Techno, a tough perpendicular boulder with low classification, I think the most suitable would be 7B. But the hero of Saturday is Peťa, she climbs Koloběžka 5A and Hlídač Krav 6A+.

In the evening I try a nice 8A+ boulder with my brother but no way. 

Me and Peťa stay until Sunday, which turns out to be a good decision. I manage to climb a new boulder by my brother Vysněný Job 7C+, a hard step to a grip and then the crack on Monstrum, in my opinion 7B+. I continue to a nice but low project, a campus with no special legs, today I make it at the second attempt. I would say a harder 7C. Then I go to a nice old 7C, I think up a doable beta, which seems to me a bit easier, so I would say Bor standard 7B+. Anyways, a nice power boulder. 

pátek 4. září 2015

ČP Teplice nad Metují a Ostaš

Krátký report o tradičním boulderovém závodě na konci prázdnin v Teplicích. Sjede se sem téměř celá česká špička. Poprve je v Teplicích pořádné pódium s osvědčenými profily, kvalitními stavěči zaručují velkou kvalitu závodu a to jsem se nemýlil. V sobotu začínám v první skupině a jsem za to docela rád. V kvalifikaci jsou bouldery nastaveny na vysokou laťku. Mně se podaří utavit 5 boulderů na 13 pokusů, odolal jen kolomáč, kterej nikdo nevylezl. Cítím se celkem unaveně, celotělové bouldery mi dají pořádně zabrat a daří se mi postoupit ze druhého místa za bráchou. Kvůli vzácné návštěvě Niny Caprez, je finále chlapů přesunuto před finále žen. Ve finále se mi leze hrozně dobře, první tři bouldery zvládám na OS a jsem hrozně šťastný, že jsem v Onsajtu prodal své maximum, na první pokus to bylo na hraně, čtyřka mi dává stopku, ta je fakt nejtěžší, Flatholdy mi nejdou sevřít, ale přesto jsem velmi spokojen, končím na druhém místě, zaslouženě vyhrává brácha, který dá čytřku na druhý pokus a ukazuje svojí super světovou sílu, pro třetí místo si po pěkném výkonu doleze Roman Kučera, takže Pardubický kraj na bedně :)



                                     Finále č.1



                                        Finále č. 2



                                       Finále č. 3



                                     Finále č. 4

V holkách suverémě vyhrává mimo soutěž Nina Caprez, která jako jediná dává všechny čtyři bouldery, ale do pořadí se nepočítá, tak vítězí Peťa Růžičková se třemi topy, druhá je Nelly a třetí Karolína Nevělíková.


            
                                      stupně vítězů

Chtěl bych moc poděkovat Honzovi Zozulákovi za krásný závod a výbornou práci stavěčů. Ve finále byli nápadité a nelehce čitelné bouldery, díky! V neděli jdem na chvilku na Ostaš, kde je pořádný teplo, po lezení jdem s miláčkem na krásnou procházku :)



                             Foter Line 7C



                                                                    Výletníci :)




A short report on a traditional bouldering contest in Teplice at the end of summer holidays. Almost all top boulder climbers attend. For the first time in Teplice there is a steady stage with proven profiles. High-quality builders ensure high quality of the contest. On Saturday I start in the first group and I'm quite happy about it. The boulders in the qualification are quite tough. I make 5 boulders at 13 attempts, the perpendicular one was the only one to resist to everyone. I feel quite tired, boulders requiring all-body work give me a hard time, but I get through on the second place behind my brother. 

The men's final precedes the women's final because of a visit by Nina Caprez. I climb really well in the final, make the first three boulders OS, No. 4 resists, I can'r grip the flatholds but I am still very happy, I am on the second place behind my brother, who sent No. 4 at his second attempt, showing his world-class power. 

The women's category is dominated by Nina Caprez (out of competition), who is the only one to climb all four boulders.

On Sunday we go to Ostaš, it's very hot so after climbing we go for a nice walk with my wife.