pondělí 25. července 2016

Holiday...

S mojí Péťou už dlouho dopředu plánujeme třítýdenní dovolenou. Přípravu opravdu nepodcenním a už týden dopředu plánuji co a jak. Nejdříve strávíme krásných 10 dní na ostrově Rab v Chorvatsku. Moře je moc krásné a pláže taky.











Odpočinek si užíváme naplno. Po moři se jedeme podívat do Benátek. Teplo nám ale kazí radost a jsem z toho dost v rozpacích. Nejvíc mě tady zaujme způsob dopravy a zásobování v loďkách, z toho jsem unešen asi nejvíc .



Původně jsme se chtěli jet podívat i do Říma, ale po probdělé noci si nechceme kazit dovolenou tím šíleným vedrem a volíme ústup do Arca, což se ukáže jako správná volba. Velmi příjemné počasí, koupání v Lagu, pořádné porce zmrzliny a pizza nám vrací požitek z dovolené.



Náš poslední cíl je lezecký, a to Silvretta v Rakousku. Na parkovišti se hádáme s bankomatem, nevrací na 20 euro (házejte jen 5 euro!), jsem z toho mírně rozladěn. Náladu mi však během sedmi dní  spravují fantastické bouldery a linie, které opravdu stojí za to navštívit.





Pro mě je největší výběr boulderů mezi 7C a C+. Navštívíme i nedaleký kemp, projdeme si místní jezero s přehradou a hlavně využijeme Silvrettacard. Když jste ubytovaní, tak máte zadarmo pár věci v Silvrettapark. Navštívíme nedaleký bazén, projedeme se 20 minut lanovkou na nějaký kopec, ideální zvláště během restdaye. V Silvrettě mě nejvíce překvapil obrovský kopec a ostrost chytů. Chtěl jsem zkusit i slavné Memento, ale buď jsem si nevšiml hned první lišty v převisu, nebo je ulomená. Nejhorší lezení bylo první den, přeschlá kůže a smekání v Niviuk mi dalo pořádně zabrat, ale podařilo se mě tady rozlézt. Poslední den jsem ukořistil i " lehčí " 8B Charity Boulder. Super linka na fantastický šutr. 3 těžké metry skoro ve stropě s velice zajímavými kroky. V dolezu doleva se dá spadnout, už tady má člověk pořádně natečeno, ale štěstí mě neopouší a stojím nahoře, krásná třešnička na dovolenkovém dortu.



Počasí nám vyjde excelentně, za 22 dní prší jen jednou, a to těsně před odjezdem ve čtvrtek. Vše vyšlo parádně a moc jsme si to s Peťou užili, jeli bychom hned znova...





 

  

I was planning a three-week holiday together with my Péťa, and I took care of the proper preparation. First we spent nice 10 day on the Rab island in Croatia. The sea was beautiful and so were the beaches.

We enjoy the rest by the sea and soon after we go to see Venetia. The hot weather is a nuisance, though, and I feel a bit awkward about it. The most interesting thing here are the boats, which are used as a means of transport and supply. It really amazes me.

At first we wanted to see Rome, too, but after a sleepless night we decided we don't want the holiday to be ruined by the crazy hot weather so we decide to withdraw to Arco, which is a good choice. A pleasant weather, swimming in Lago, huge ice cream cones and pizza get us back to the holiday mode.

Our last destination is a climbing area – Silvretta in Austria. On the parking lot we get into an argument with the ATM which doesn't give us a change for 20 EUR (insert 5 EUR only!) and I'm a bit annoyed. But the next 7 days change my mood due to the fantastic boulders and lines that are really worth visiting.

For me the most options range between 7C a C+. We also visit a nearby camp and the lake and we use the Silvrettacard - if you are accomodated here, you can have some activities in Silvrettapark for free. So we visit a swimming pool, we ride a cable car to a hill, an ideal option for the rest day. In Silvretta the biggest surprise for me was a huge hill and sharpness of the holds. I wanted to try the famous Memento but either I missed the first ledge in the overhnag or it was broken off. The worst climbing was on the first day I had a hard time with the dry skin and slipping in Niviuk, but I managed to warm up there. On the last day I had another achievement – an “easy“ 8B, Charity Boulder – a great line on a fabulous rock. Three hard meters almost in the ceiling with very interesting moves. One may fall in the finish on the left, arms are pretty swollen already, but I'm lucky so I get to the top – a sweet cherry on the top of the holiday cake.

The weather is excellent – from the 22 days only one is rainy and it's the day right before our departure on Thursday. Everything went smoothly and we really enjoyed it. We would go again immediately, if we could...