neděle 20. června 2010

Velá ve víru ohromného větru...

Dnes nás před 8h nabírá Marťa před kolejemi v Brně a společně s Péťou jedeme vstříc pro nás neznámou oblast Velá. Mapu nemáme, to je teda chyba... Ale naštěstí benzínka to jistí, takže když jsme si mysleli, že jedem blbě tak jsme tam zajeli a koukli do pro nás mobilní mapy, o půl 11h jsme pod kopcem. Cestou do kopce mírně prší a já se modlím, ať se nerozprší víc, bouldery najdem docela hned. Omrknem kameny a jsme mile překvapeni, že to nejsou žádné kvaky. Marťa zkusí na Os Lišty Jak Prase 7A (+), ale špatně pobraný obliny to neumožňují, já chybuju ve fleši, takže na 2p. Jdem hned vedle, kde je Eso Rimmer 7B (+), libovej boulder, kde musej obliny lepit + těžký výlez, docela se trápíme a tak si říkáme, že je to 7B těžký jako prase. Ještě je dost síly tak jdem na největší kámen, kde je parádní převislá linka. Boulder je po dírkách s nejtěžším krokem z lišty - skok do madla. Odysea v průvodci píší 7C, ale shodujem se s bráchou na 7B+, Marťa dává celkem suše na první pokus, já nemám tak ukrutnou sílu, tak musím chvilku bojovat, ale za chvíli
je to v kapse.

Líbí se nám moc Žába 7A+, takovej českej Aerodynamit ve Fontainebleau, náskok do oblin, který jsou těžký udržet a hned to naprat shybem výše do lepšího chytu, pak hodit patu a už za odměnu do madla. Po Žabákovi chcem zkusit Žlutýho Rákosníka 7B+/7C, Marťa OS nula bodov, já fleš docela slušně, ale ještě to bylo daleko.

Rákosník je takový surový shybování po oblinách bez noh a po chvíli můžem jít dále na Ovečku 7B (+), kde nás nemile překvapí oblina ve výlezu a opravdu dost silný vítr, kdy nám dvakrát skoro odfoukne matici. Pořád padáme stejně, ale bojovnost se v nás probouzí a dáváme. A-steroid 7B se nám zdá jako největší úlet, ze začátku si ani neškrtneme. Po chvíli vymyslím program, že tu levou patu musím nechat dost vysoko u levý ruku a následuje páka jako prase pravou rukou do takovejch očiček, vypustím nohy, kde pravou nohu dám na lištičku a z očiček si přiskočím zase hrubou pákou na pravou ruku níže lepší bočák, pak stačí vyměnit nohy zašroubovat pravej bicák a staticky si vychutnat krok do madla, Marťa to dává po mně, schodujem se na regulérním 7C.

O po dál je boulder IQ 7B+, super oblinky od Karla (Black) Černýho.
Já parádně dám nejtěžší krok, kde je hrozně důležitý zaklínit pravou nohu, ale poseru fleš, hned následně, kde mi vypadávají nohy, poté se chvilku trápím, začíná lehce pršet, ale posledním pokusem před lehkým deštěm dávám, naštěstí déšt ustává, jdem zkusit Prd 7B+, to je ten správný kvak, jeden krok z mikro lišty, kde jsme se octily hned jako na Petráči, utíkáme radši pryč. Naší poslední zastávkou jsou bouldery The Nose 7A+, super morfo boulder, kde se musí člověk nakulit hrozně vysoko do kolmáče  na levou špičku a šáhnout daleko do mini lišt, oba nakonec nedáváme. Hned vedle je bouder Lišák 7A+ od Blacka, ale zase nám to příjde hrozně krutý, na začátek malá lišta a pak tři silový kroky s divno nohama, když to vylezu štrejchnu o klacek na zemi, takže pro dobrý pocit si to dávám znovu, asi 5krát padám z posledního kroku, kde mi prostě krutě dojde. Dalším pokusem jdu rychle, přesně a vylézám na video, Marťa to dává mnohem rychleji, než já. Po 4 h lezení jdem zničeni dolů, protože jsme dnes lezli jako o život.
Oblast mě pohladila po duši, bylo to asi taky tím počasím, že lepilo a těmi pěknými bouldery, takže se nebojte při 15 stupňích sem jet...Video ke stažení zde : http://ulozto.cz/5168829/vela-2.wmv
omlova za kvalitu

Žádné komentáře:

Okomentovat