neděle 9. listopadu 2014

Švýcarské posunutí laťky na 8B!

Po týdnu mám konečně čas napsat článek o překrásném a veleúspěšném výletu do Švýcarska. 3 týdný před odjezdem dřu jak mezek, abych natrénoval na vysněné 8B. Na výlez jedu s bráchou, manželkou Peťou a Katkou.



            La Dance 7C (+)  skvělej font výlez!

Náš cíl je co nejdéle zůstat v Magic Woodu a pak se podívat na dva dny do Brione, hned druhý den lezení je jasno, že v úterý se musíme balit a přejet do Brione, protože sem má přijít sněžení, moc nám to nevadí, protože jedem na místo, kde jsme ještě nebyli.



                   skoro jako Usain Bolt

Z oblasti jsem byl úplně odvařenej, co linka to skvost, super kvalitní a krásně barevná žula, dále nevím jak to popsat, asi jenom samé superlativy. Je tady sice pár boulderů, ale lezci s výkoností 7C - 8A toho litovat nebudou!



                              Molonk 7C

Nejvíce se mi líbilo u vody, pořádný převis, krásný dvě 8A po chytech, to mě moc bavilo, vůbec asi nejhezčí linie co jsem v životě lezl je Frogger 8A, krásné stisky, spoďáky a fantastické kroky, to jsem si říkal, na jakých kvacích v ČR někdy lezem.



                                        mlok v Brione



                                  Fake Pamplemouse 8A



                                       Brione je nejlepší...

V Brione, jsme měli zprávy, že Magic je stále špatný, tak jsme jeli na 3 dny do Chironica, to se ukázalo jako skvělá volba, mně se tady podařilo přidat dvě 8A, ale nejvíc jsem měl radost z Peti, která vylezla relativně těžké 6A+ a nějaké další lehčí bouldery.



Peťa a 6A+, škoda fleše, na druhý pokus s velkým přehledem.



           Satiricon 6A+ - svižné obliny

V neděli večer opět razíme do Magicu, říkám si jak to bude mokrý, naštěstí sníh už není a bouldery celkem rychle vysychají. První týden výjezdu se mi moc dobře nelezlo, cítil jsem se unavený a asi přetrénovaný. V pondělí konečně dám Bombu



                                makaci na stromě

a v úterý dvě 8A+ Elektroboogie a Massive Attack, konečně se cítím výborně, síla je podmínka taky a tak ve středu spočnu a soustředím se na hlavní útok výjezdu na Deep Throath 8B, na začátku výjezdu jsem si vyzkoušel kroky, ale byl jsem úplně marný. Ve čtvrtek se jdu podívat do skal jestli je spoďák konečně suchý a je, rychle běžím do kempu a v 9h si už osvěžuji kroky, ty se mi daří dát celkem rychle, ale problém je to spojit. První pasáž do dobré pozice z které se útočí do lišty bych odhadoval, tak na 7B, pak následuje pro mě limitní krok ze spoďáku daleko do lišty, samostatně bych to viděl někde mezi 7C- 7C+ a relativně dost nepříjemný odlez, tak za 7B+ -7C. Dávám celkem slušný pokusy, ale ze spoďáku do lišty je vždy něco špatně, nedaří se mi jí hlavně dobře trefit, po celkem asi dvouch hodinách příjde ten správný pokus. Začátek rychle proběhnu a s vypětím všech sil trefuji a správně držím lištu, pak následuje těžká špička a nepokazit, štěstí se ke mě přiklání a stojím nahoře, radost je obrovská, moje první i když podle serveru 8a.nu lehčí 8B. Myslím si, že ten krok ze spoďáku už bych jentak nedal, všechno se tady sešlo úplně úžasně! Po dvou letech si posunuji laťku na tuto úžasnou metu, cítím velkou satisfakci, za tvrdý trénink.









                    všechny fotky Deep Throath 8B



                              oslava 8B

Do konce výjezdu přidám ještě nějaký sedmičky a jedno 8A 



                                Tornado 8A FA

na Steppenwolfa si budu muset počkat až na příští rok. V Magicu se dařilo nejen mně, ale i mé Peťulce, která vylezce Oh Birgit, pěkná hrana 6B nebo B+,





                            Oh Birgit

pak přidala, dost těžké 6A,





                          Okkultischt

v projektu má rozpracovanou pěknou linii Die Schöne 6C nebo 6B+, myslím, že příště boulder nemá šanci.






               Die Schöne 6C nebo 6B+

Brácha se celkem rychle proběhnul v Practice Of The Wild a první 8C je na světě, samozřejmě přidal spoustu osmiček. 8Béčka, v kterých musel jenom zabrat, lezl neuvěřitelně rychle. Stihli jsme si udělat dva pěkné výlety, jeden v Brione, kde příroda úžasně vymlela koryto řeky





                   krásný výlet pod Brione

a druhý výlet do nejvýše položené vesnice ve střední Evropě Avers Juf.




          sněhulák jménem Jarda Mrkvička



                                         panorama



                    Avers Juf 2126 n.m.

Během výjezdu nám dvakrát pršelo, jednou chvilku při prvním odjezdu z Magicu a jedno dopoledne v Brione, v Chironicu jsme měli 3 dny sluníčko. Při návratu do Magicu, jsme měli neuvěřitelné štěstí na počasí z 6 dní bylo 5 dní jasno, kolem 10 stupňu ve stínu, ale v noci klesaly teploty lehce pod nulu.



                           ranní námraza na stanu

Musím říct, že výjezd byl naprosto dokonalý co se týče úspěchu, tady je seznam:

Deep Throath 8B Magic Wood
Massive Attack 8A+ Magic Wood

Elektroboogie 8A+ Magic Wood ( sice píší lehčí, ale mě to dalo zabrat víc než všechny 8A v lese ) Nothing Changes 8A Magic Wood
Fake Pamplemouse 8A Brione
Frogger 8A Brione
Placebo 8A Chironico
Kit Dynamite 8A Chironico
The Bomb Is Explosion 8A
Magic Wood
Tornado 8A - FA, Magic Wood - nejprve jsem si tuto linku očistil a pak se mi jí podařilo přelézt, je to krátkej boulder, ale jde o pěkný silový 4 pohyby.

Na závěr jako bonus video - Švýcarské posunutí laťky podzim 2014







After a week I finally have time to write a post about our beautiful and very successful trip to Switzerland. I worked really hard for 3 weeks before departure to train for my dream 8B. I went to the trip with my brother, my wife Peťa and Katka.

Our goal is to stay in the Magic Wood as long as possible and then to go to Brione for two days. On the very second day of our climbing it's clear that on Tuesday we have to pack up and go to Brione because snow is about to come. We don't really mind because it's a place we've never been to. 


I was totally knackered by the area, every line is a gem, extremely high quality and beautifully coloured granite. I don't know how to describe it further, just superlatives. There are few boulders but climbers with levels 7C–8A will not regret it!

I liked it most by the water, a cool overhang, two nice 8A on holds, I really enjoyed it. Probably the most beautiful line I've climbed in my life is Frogger 8A, nice grips, low starts and fantastic steps, I was really telling myself what kind of stuff we sometimes climb on in the Czech Republic. 

While in Brion, we had new that Magic was still bad, so we went to Chironico for 3 days, that showed to be a great choice, I managed to ass two 8A's but I was most happy for Peťa, who climbed a relatively hard 6A+ and some other easier boulders.

On Sunday evening we are off to Magic again, I expected it to be moist but fortunately there is no snow left and boulders dry off quite fast. In the first week I wasn't that good at climbing, I felt tired and probably also over-trained. On Monday I finally send Bomb and on Tuesday two 8A+, Elektroboogie and Massive Attack. Finally I feel great, there is strength and conditions, so on Wednesday I have a rest and concentrate on the main attack of the trip, Deep Throat 8B. I tried the steps at the beginnig of the trip but I was completely hopeless. On Thursday I go to the rocks to have a look if the bottom part is finally dry and it is, so I run to the campsite and already at 9 a.m. brush up on the steps, these are quite easy but it's a problem to connect them. I would estimate the first phase to the good position from where you attack the crimps as 7B, then there is a step (limiting for me) from the bottom part far to the crimp, separately I would see it somewhere between 7C and 7C+, and a relatively unpleseant climb off, maybe 7B+ to 7C. I have some decent attempts but something is wrong between the bottom part and the crimp, most importantly I am unable to hit it properly. After some two hours there is the right attempt. I quickly run through the beginning and with great effort I hit and correctly hold the crimp, then a difficult toe, do not mess it up now, the fortune is on my side and I am standing on the top. Huge delight, my first, although, according to the 8a.nu server easier, 8B. I think I wouldn't to the step from the bottom part again, everything just worked together perfectly! After two years I am hopping to his new level and feel great satisfaction for hard training. I'll have to wait for Steppenwolf until the next year. 

Peťa was also doing great, and my brother ran fast through Practice of the Wild and the first 8C is born, if course he added a lot of 8's. He climbed 8B's, where he just had to pull hard, incredibly fast. 

I have to say the trip was perfect in terms of results, here's the list:

Deep Throat 8B Magic Wood
Massive Attack 8A+ Magic Wood
Elektroboogie 8A+ Magic Wood (they write that an easier one but it seemed to me more difficult than all 8A's in the wood) 
Nothing Changes 8A Magic Wood
Fake Pamplemouse 8A Brione
Frogger 8A Brione
Placebo 8A Chironico
Kit Dynamite 8A Chironico
The Bomb Is Explosion 8A Magic Wood
Tornado 8A - FA, Magic Wood - I first cleaned this line and then I managed to climb it, it's a short boulder but with nice 4 strength movements. 

Žádné komentáře:

Okomentovat