středa 19. dubna 2017

Velikonoce na Jihu Čech

O Velikonocích jsme s Peťou měli naplánovaný výlet do Jižních Čech a okolí. Strategicky máme ubytování ve Vyšším Brodě. Jedeme už v pátek z Brna, po cestě se stavujeme na projekt v Dobré Vodě a potkáváme legendu Vysočiny, Tondu Páleníčka. Tonda zkouší Žílu, vidím, že tady vznikl pod klíčovým místem nový chyt, takže klasa - otazník? Projekt mi moc nejde, je to fakt HARD krok. Pokračujeme výletem do Krapounu, kde je krásná vlaková zastávka v lese, a k večeru jsme ve Vyšáku.

V sobotu ráno běžím do kopce v Loučovicích, nejdříve zkusím projekt na Piškot, dost dlouhý nátah, nebo noha ve stropě - těžký projekt! Dále okukuji projekt snů, ale nakonec raději zvolím projekt Ukřižovaný Černý Vasil. Na začátku je velmi těžká noha a dost těžká rozpažka, další dva silové kroky a výlez, po hodině, je to tam.



Jdu po hřebeni až k Sendviči. Tady se zakousnu do boulderu od Suka - Z Mrtvých Vstání (nebo taky psáno Díra Po Suku). Hustej Pure bouldering bez omáčky, dost dlouho ladím kroky a než vůbec udělám první, dost se nadřu. Jednou se mi ho povede udělat, ale stopku mi dává snad ještě těžší letecký krok do hrany, připomíná mi to Včelí Kyt na Boru. No, trochu si zanadávám, protože se opět trápím s prvním krokem, naštěstí po nějakém čase dávám první krok a už udržím i ten další, klasa určo 8A+ :)



Třešničkou dne je Porcelán, hustej kolmáč. Odpoledne pěkná procházka z Lipna až ke hrázi.



             Na Lipně, za námi běžící Emil :)

V neděli si děláme procházku Opatskou naučnou stezkou ve Vyšáku, tu fakt doporučuji, je to moc hezké. Odpoledne je dost zataženo, ale podmínka jako lusk. Spěchám k projektu na Slimáku. Ze stoje celkem těžký font. Ze sedu je to jiná písnička, hodně silový bočák a na hraně lišty nic moc, pak dost těžké vypuštění noh a dost nepříjemným Vildovým fontem na vrchol. Po delší době se mi boulder daří přelézt, mám radost:)



Pokukuji ještě po boulderu vedle od Vildy Chejna - Nalle. Dost silový krok za spoďák mi dává zabrat, po chvíli krokuji a mezitím přichází Michal Makuša. Dávám ostrý pokus a je to doma, klobouk dolů, Vildo, pěkný boulder, po chytech v převisu. Poslední zastávkou je sektor nad Pramenem, kde mám vyhlídnutý boulder Madla Z Madla ze sedu. Start docela jde, ale pak s velmi těžkou nohou je dost těžký přískok a brutální krok doprava do madla. Daří se mi boulder dát těsně před lehkým deštěm, je to taková pěkná tečka za tímto výjezdem.



V pondělí navštívíme ještě Čertovu skálu, pěkná vyhlídka, a mažem do Brna.


For Easter Peťa and me planned a trip to South Bohemia. Strategically, we made our "base camp" in Vyšší Brod. On Friday we set off from Brno and on our way we make a stop at the project at Dobrá Voda where we meet the legendary climber of Vysočina, Tonda Páleníček. Tonda tries Žíla, I can see a new hold had appeared under the crux, so the grade is a big question right now. I don't do very well with my project, the move is really HARD. Then we hike to Krapoun, to a beautiful train station in the woods and by the evening we arrive to Vyšší Brod.

On Saturday I run to the hills near Loučovice, first trying the project at Piškot, which requires either a reeeeally long reach or putting foot on the ceiling - a tough project, really. Then I check my dream project but eventually I prefer another one, named Ukřižovaný Černý Vasil. The foot move at the beginning is pretty hard, and so is the both-hand-reach that follows. Then there are other two power moves and the finish. After an hour I finally got it.

I walk over the ridge towards the Sendvič rock. There I start with the boulder by Suk: Z Mrtvých Vstání (also tagged Díra Po Suku). A really cool pure bouldering without any unnecessary fluff in it, it takes me a while to figure out the moves and I must work pretty hard to do the first one at all. I manage to do it once but I'm almost immediately stopped by an even harder move to the edge. It reminds me of the Včelí Kyt boulder at Bor. I swear a lot as the first move gives me hard time, fortunately after some time I get over it as well as over the one that follows - the grade is definitely an 8A+ :)

The highlight of the day is Porcelán, a cool vertical boulder. In the afternoon we have a nice walk from Lipno all the way to the dam.

On Sunday we take a walk along the Opatská náučná stezka trail in Vyšší Brod, I can recommend this one, it's really nice. In the afternoon the weather is quite cloudy but the conditions are great so I hurry to the project at Slimák. The standing version is tough, from sitting it is something completely different - a power side pull and a bit of struggle at the edge of the ledge, after that one has to drop legs and get over the unpleasant finish to the top. After a while I finally manage to climb this boulder and I'm very happy about it:)

I also check the nearby boulder by Vilda Chejn - Nalle. Quite a power move over an undercling makes me sweat but few moments later I have the moves done and in the meantime Michal Makuša comes. I make a serious attempt and here I am - thumbs up, Vilda, a good overhanging boulder. My last stop is the sector above Pramen where I want to try Madla Z Madla from sitting. The beginning seems ok but the following jump with a hard foot is very hard and so is the following move to the bucket at right. I finish the boulder right before it starts raining - a good ending to this trip.

On Monday we enjoy the view of Čertova skála and then we hurry back to Brno.

Žádné komentáře:

Okomentovat